
Продовжуємо розповідати вам, яким чином мінімізувати податкові виплати при тій чи іншій формі ведення ресторанного бізнесу.
Ми зупинились на роботі підприємства, що перебуває на загальній системі оподаткування і на тому, що таким підприємствам вигідніше мати відносини з постачальниками, які є платниками ПДВ.
Розглянемо приклад заклад з місячною виручкою 1,2 млн.грн. може заплатити ПДВ 2-10% , а не 20%, якщо його платежі на платників ПДВ складають 1,056млн.грн.-720 тис. грн. Тут звичайно виникає питання, яким чином назбирати такі витрати. При звичайній ресторанній націнці 2,5-5 % на сировинну собівартість продукції, витрати на продукт та напої при виручці 1,2млн.грн складатимуть 400-480 тис.грн. Інші затрати – це оренда, миючі та чистячи засоби , комунальні послуги та електроенергія, реклама, дозакупівля обладнання та інвентарю, інвестиційні витрати.
Взагалі то ресторану на загальній системі оподаткування вигідно показувати більші витрати: тим самим зменшуючи ПДВ та податок на прибуток. Для того, щоб прибуток не був надто великий, тому що з цієї суми потрібно буде заплатити податок на прибуток, ресторан повинен «чесно та прозоро» показати свої немалі витрати . Це не тільки витрати на продукцію та послуги, але й велика зарплатня, яка в даному випадку має бути реальна. Прибуток повинен бути обов’язково, оскільки податкова не любить збиткові підприємства та береться за них в першу чергу. Зараз за умови кризи заклад може бути збитковим, але й при цьому необхідно показати хоча б якийсь прибуток.
Мінус даної схеми:
- Не в кожному населеному пункті України є постачальники-платники ПДВ в необхідній кількості.
- Багато роботи з бухгалтерськими документами.
- Необхідне грамотне фінансове планування, щоб не переплатити ПДВ або не доплатити ПДВ та податок на прибуток.
- На якомусь етапі підприємство може просто не набрати потрібних витрат на платників ПДВ, тоді підприємству потрібно буде або змиритися або йти іншим шляхом.
Нелегальний шлях мінімізації податкових платежів.
Мінімізуємо податкові витрати у ресторанному бізнесі.
Схема №1. Зменшення прибуткової частини.
Дуже багато підприємств ресторанної галузі зменшують свою прибуткову частину. В народі це називається «перша» та «друга» каса. По першій касі проводиться торгова частина торгівельної виручки, іноді це менше 10% і відповідно на цю суму проводяться всі інші необхідні платежі: заробітна платня, податки, оренда, платежі за продукцію. Всі витрати по іншій касі здійснюються за готівку самі нахабні ресторатори доводять зменшення прибуткової частини до абсурда. Наприклад, в популярному ресторані з виручкою протягом дня не менше ніж 30 000 гривень офіційно проводиться тільки 2000гривень.
Схема №2. Завищення прибуткової частини.
Деякі підприємства на загальній системі оподаткування збільшують прибуткову частину при цьому і податок на прибуток і ПДВ теж значно знижуються. Це актуально лише для закладів на загальній системі оподаткування.
Ми з вами розглянули офіційні й неофіційні методи, які застосовують для того, щоб мінімізувати податкові платежі.